piątek, 25 marca 2011

Sałatka z kurczakiem i mango



Naszła Cię ochota na lekki obiad? lekką kolację? Żaden problem! ;)
 Sałatka jest fe-no-me-nal-na! Idealne połączenie smaków! A sos? Poezja!
Przepis (po małych zmianach) zaczerpnięty z  maminych notatek ;)

Składniki:
  •  ok. 40 dag fileta z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju,
  • pieprz, sól, curry, przyprawa gyros,
  • 1 cytryna,
  • ok. 300 g jogurtu naturalnego (polecam grecki, bałkański, śródziemnomorski),
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
  • 1 dojrzałe, średnie mango,
  • ok. 1/2 sałaty lodowej,
  • ok. 2- 3 garści rukoli,
  • pestki słonecznika (wg uznania). 

 Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w paseczki, przypraw curry, przyprawą gyros, solą, pieprzem. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu z mięsa usuń papierowym ręcznikiem.

Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Jogurt wymieszaj z miodem (lub syropem klonowym). Dodaj wyciśnięty wcześniej sok oraz skórkę startą z cytryny. Sos można przypraw do smaku solą i  pieprzem, choć uważam że to zbędne.

Mango przekrój wzdłuż, usuń pestkę. Miąższ obierz, pokrój w paseczki. Liście sałaty lodowej porwij na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki ułóż na dużym półmisku,  posyp słonecznikiem, polej przygotowanym sosem jogurtowym.

* W oryginalnym przepisie nie było pestek słonecznika i do sałatki dodany był jeszcze melon.



2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam sałatki które w składzie zawierają rukolę.

    OdpowiedzUsuń