Sałatka jest fe-no-me-nal-na! Idealne połączenie smaków! A sos? Poezja!
Przepis (po małych zmianach) zaczerpnięty z maminych notatek ;)
Składniki:
- ok. 40 dag fileta z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- pieprz, sól, curry, przyprawa gyros,
- 1 cytryna,
- ok. 300 g jogurtu naturalnego (polecam grecki, bałkański, śródziemnomorski),
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
- 1 dojrzałe, średnie mango,
- ok. 1/2 sałaty lodowej,
- ok. 2- 3 garści rukoli,
- pestki słonecznika (wg uznania).
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w paseczki, przypraw curry, przyprawą gyros, solą, pieprzem. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu z mięsa usuń papierowym ręcznikiem.
Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Jogurt wymieszaj z miodem (lub syropem klonowym). Dodaj wyciśnięty wcześniej sok oraz skórkę startą z cytryny. Sos można przypraw do smaku solą i pieprzem, choć uważam że to zbędne.
Mango przekrój wzdłuż, usuń pestkę. Miąższ obierz, pokrój w paseczki. Liście sałaty lodowej porwij na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki ułóż na dużym półmisku, posyp słonecznikiem, polej przygotowanym sosem jogurtowym.
* W oryginalnym przepisie nie było pestek słonecznika i do sałatki dodany był jeszcze melon.
Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam sałatki które w składzie zawierają rukolę.
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuń